Dr. Bártfai Ede, a Sportkórház főigazgató főorvosa - aki egyben a súlyemelők orvosa is volt - belekezdett a válaszba, de miután eléggé belebonyo­lódott a feleletbe, felugrott, s követelte, hogy azonnal álljak vissza a magnószalaggal, és töröljem le, amit a kérdés után mondott. Ha nem teszem, nem hajlandó nyilatkozni. Kívánságát kénytelen voltam teljesíteni. Ezután az eredeti kérdést újra feltettem.

Borenich Péter© tényfeltáró riportösszeállítása (1988)


Szöul-olimpia-1988Amikor 1988 őszén megérkeztek az első hírek a szöuli olimpiáról, hogy két súlyemelő, Csengeri Kálmán és Szanyi Andor doppingolt, sokan feltették a kérdést: hogyan fordulhatott elő ez, hiszen a kiutazás előtt a szakmai és politikai vezetők, sőt a versenyzők is fogadkoztak, hogy hazánkat nem érheti ilyen szégyen. Még a dopping gépre is hivatkoztak, hogy a rendszeres szűrés segítségével kizárható a tiltott szerek szedése. Megvártam, hogy mindenki haza érkezzen az olimpiáról, majd magamhoz vettem a magnómat és elindultam riport körutamon. Mindenek előtt a két sportoló rövid pályafutása.

Szanyi Andor 1988-ig több, mint 80 országos rekord. Világbajnokság: 1985-ben aranyérmes, ’86-ban és ’87-ben bronzérmes. Országos bajnokság: nyolc éven keresztül aranyérmes. Az év sportolója: ’84-ben, ’85-ben, majd ’90-ben. Szöuli olimpia: ezüstérem. Ezt doppingolás miatt elveszik és két évre eltiltják a versenyzéstől.

Csengeri Kálmán Szöulban negyedik. Őt is két évre tiltják el.

Első utam a doppingellenőrző laboratóriumba, Dobó Rudolf vegyészhez vezetett.

RIPORTER Mennyibe került ez a dopping gép?
DOBÓ Amikor vettük – öt évvel ezelőtt – 250.000 dollár körül volt.
RIPORTER Ki tudja ez a gép mutatni ugyanazokat a doppingsze­reket, mint a szöuli?
DOBÓ Természetesen.
RIPORTER Volt idén pozitív eredmény?
DOBÓ Igen, volt. Huszonhat esetben.
RIPORTER Kiknél?
DOBÓ Erre én nem tudok válaszolni, hiszen ide kódszámmal érkeznek a minták. Annyi biztos, hogy az esetek jelentős része súlyemelőktől származik.
RIPORTER Ebben az évben hány súlyemelőről mutatták ki, hogy doppingolt?
DOBÓ Huszonhárom pozitív eset volt.
RIPORTER Tehát három más sportágból származik.
DOBÓ Igen.
RIPORTER Ön kinek továbbította ezt a vizsgálati eredményt?
DOBÓ Mi az osztályvezetőnkön keresztül a kórház igazgatójának. Rajta keresztül került az Állami Ifjúsági és Sporthivatal­ba. Ezen kívül az érintett szövetségek is megkapták.
RIPORTER Tudja, hogy mi lett ezeknek a sorsa?
DOBÓ Nem.
RIPORTER Ön szerint ki tudja, hogy melyik kódszám kit takar?
DOBÓ A neveket mindig annak a sportágnak a vezetői tudják, akik a doppingvizsgálatot elrendelik.
RIPORTER A kórház igazgatója is tudja?
DOBÓ Hát a súlyemelők esetében igen.
RIPORTER Miért?
DOBÓ Mert ő felügyeli a súlyemelőkeretet, s ő foglalkozott a felkészítésükkel.
RIPORTER Ezzel a géppel ki tudják mutatni, hogy mit szedtek azok, akiknek a vizsgálati eredménye pozitív volt?
DOBÓ Természetesen. Enélkül nem lehetne pozitívnak nyilvání­tani egy doppinganalízist.
RIPORTER Mit mutattak ki?
DOBÓ Az esetek mintegy ötven százalékában Stanozolol volt a doppingszer. Jelentős részben használtak még Tesztoszteront és Metiltesztoszteront. Esetenként mindkettőt egyszerre.

keszulekRIPORTER Vérből vagy vizeletből állapították meg?

DOBÓ Vizeletből.

RIPORTER Mindenki eljön ide, akit vizsgálnak vagy csak a vizeletet küldik be?

DOBÓ Csak az olimpiai szűrővizsgálatok során jöttek be a versenyzők.

RIPORTER Mindenki bejött?

DOBÓ Nem. A súlyemelők úgy küldték be Tatáról a vizeletet.

RIPORTER Mit gondol, miért?

DOBÓ Nem tudok hozzászólni. Tatán a felkészülést veszélyez­tette vagy késleltette volna ez a kitérő.

RIPORTER Biztos, hogy az érintett sportolók vizeletét kapták meg?

DOBÓ Az osztályunkon dolgozó egyik kollégánk ment le és hozta fel a mintákat. Az ő állítása szerint ezek valóban a súlyemelőktől származtak.

RIPORTER Az olimpiára utazó sportolóknál volt pozitív eredmény?

DOBÓ Nem.

RIPORTER Mit gondol, miért?

DOBÓ A versenyzők előre tudták, hogy mikor lesz a dopping­vizsgálat. Így időben abbahagyhatták a szerek szedését és ide már tisztán jöhettek. Javasoltuk, hogy ebben az időszakban - ­tehát aki utazás előtti két hónapban - szúrópróbaszerűen lehessen ellenőrizni. De nem így történt.

RIPORTER Miért? Ki döntötte el, hogy másképp legyen?

DOBÓ Tudomásunk szerint - ezt az igazgatónktól tudjuk - a Magyar Olimpiai Bizottság döntött így.

RIPORTER Mennyi idő alatt ürül ki a Stanozolol a szervezetből?

DOBÓ Az a dózistól függ. De hat-nyolc nap alatt biztosan. Ez természetesen mindig az alkalmazott analitikai módszer függ­vénye. Inkább arról van szó, hogy meddig mutatható ki egy adott módszerrel.

RIPORTER A kiutazás előtt hány nappal végezték el a súlyeme­lők vizsgálatát?

DOBÓ Közvetlenül a kiutazás előtt. Mi a szeptember 6-ai mintá­kat vizsgáltuk. Ha jól tudom, az első pozitív eredmény szep­tember 22-ére esett.

hodori1RIPORTER Ezek szerint kint Szöulban szedtek doppingszert.

DOBÓ Minden valószínűség szerint.

RIPORTER Stanozolol kapható Magyarországon?

DOBÓ Nem. Nincsen belföldi forgalomban.

RIPORTER Akkor hogyan lehet hozzájutni?

DOBÓ Ez egy nagyon jó kérdés ... nem tudom ....

RIPORTER Van valamilyen szabályozott rendje a doppingvizs­gálatnak?

DOBÓ Papírra lefektetett rendje nincs. Sem a vizeletmintákról, sem annak következményeiről. Talán ez utóbbi a legfonto­sabb. Mindenesetre az idén mért huszonhat pozitív eset is felkelthette volna valakinek az érdeklődését.

RIPORTER Ön szerint reális ez a huszonhat pozitív eset, vagy pedig ha más lenne a rendszer, akkor több is lehetne?

DOBÓ Hangsúlyozni szeretném, hogy ezek versenyeken vett minták vagy versenyek előtti szűrővizsgálatok. Tehát nem a felkészülési időszak vizsgálatai. Valószínűleg ennél lényegesen nagyobb lenne az arány, ha a felkészülési időszakban is tartanának doppingvizsgálatokat.

Ezután felkerestem dr. Bártfai Edét, a Sportkórház főigazgató főorvosát, aki egyben a súlyemelők orvosa is.

RIPORTER Idén huszonhat versenyzőnél mutatták ki, hogy doppingszert szedett. Ezek közül huszonhárom súlyemelő. Kik voltak ezek a sportolók?

stilizalt-gorbeDR. BÁRTFAI Első osztályban lévő és válogatott szintű súly­emelők.

RIPORTER Értesítette valamelyik vezetőt, hogy kik doppingoltak?

DR. BÁRTFAI Gyakorlatilag a válogatott edzőjének, illetve annak az edzőnek és versenyzőnek szóltam, akik érintve voltak. Ambrus Lászlónak, a súlyemelő válogatott szövetségi kapitányá­nak is szóltam. Ő is figyelmeztette a versenyzőket. Gondolom ezért fordulhatott elő, hogy utána mindig negatív eredményt kaptunk. Mert ez a pozitív eredmény áprilisban és májusban volt. Ez a huszonhárom eset is azért lehetett, mert - a csomó hivatalos vizsgálat mellett - saját magam végeztettem el vizsgálatokat, amelyek pozitívak lettek. Mivel saját magam végeztettem el - tehát nem előírásra -, nem láttam szükségesnek, hogy ezt továbbadjam. Az orvosi működéshez tartoz­hat, hogy a vizsgálat eredményét nem közlöm mással, csak azzal, akire közvetlenül tartozik. Akik ismernek, kivétel nélkül tudják, hogy én nemcsak doppingellenes vagyok, hanem gyógyszerellenes is.

RIPORTER Kik voltak azok a versenyzők, akiknél kimutatták, hogy doppingszert szedtek?

Dr. Bártfai Ede, a Sportkórház főigazgató főorvosa - aki egyben a súlyemelők orvosa is volt - belekezdett a válaszba, de miután eléggé belebonyo­lódott a feleletbe, felugrott, s követelte, hogy azonnal álljak vissza a magnószalaggal, és töröljem le, amit a kérdés után mondott. Ha nem teszem, nem hajlandó nyilatkozni. Kívánságát kénytelen voltam teljesíteni. Ezután az eredeti kérdést újra feltettem.

RIPORTER Kik voltak azok a versenyzők, akiknél kimutatták, hogy doppingszert szedtek?

DR. BÁRTFAI Gyakorlatilag pontosan mindenkire nem emlék­szem. De véleményem az, hogy ez a jelenlegi helyzeten nem változtat. Mivel mindenkire nem emlékszem, így ezekről tájékoztatást nem tudok adni.

RIPORTER Akkor legalább annyit áruljon el, hogy közülük kikerült valaki az olimpiára?

DR. BÁRTFAI Igen.

RIPORTER Nem kellett volna tovább lépni önnek vagy a szövet­ségnek? Vagy aki tudta ezt? Mondjuk az edzőnek.

DR. BÁRTFAI Mi akkor, és egészen addig, amíg Szöulban Csengerinek nem lett pozitív az eredménye, azt hittük, hogy helyesen jártunk el. Akkor senki nem gondolt arra, hogy ilyen előfordulhat az olimpián.

RIPORTER Amikor beszélt ezekkel a meg nem nevezett spor­tolókkal, akkor megkérdezte, hogy honnan szerezték a Stano­zololt?

DR. BÁRTFAI Nem kérdeztem meg, mert más dolgokat sem szoktam megkérdezni. Erre úgysem kaptam volna normális választ.

RIPORTER A fegyelmi vizsgálat során fölmerült, hogy ön adott a sportolóknak úgynevezett placebót is, vagyis olyan tablettá­kat, amik semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak.

DR. BÁRTFAI Amikor még szabad volt anabolikát adni, akkor kipróbáltam, hogy a versenyzők fele azt kapta, a másik fele pedig placebót. Csak én tudtam, hogy ki mit kapott.

RIPORTER Ez hány évvel ezelőtt volt?

DR. BÁRTFAI 1974-ben vagy 1975-ben. Akkor azt tapasztal­tam, hogy körülbelül három hét után jött rá a válogatott edzője, hogy valami nem stimmel. Szólt nekem, hogy valami huncutságot csináltam. Nem mondtam meg neki, hogy mit, mert akkor a bizalma teljesen megrendült volna bennem. Egy-két esetben előfordult - amikor valaki nagyon hőbörgött -, hogy kevés ilyen jellegű gyógyszert adtam. Arra az egyetlen dologra kellett vigyázni, hogy hasonlítson azokhoz a gyógysze­rekhez, amiket ők használnak.

RIPORTER Később nem fordult elő, hogy ön placebót adott? Mondjuk ebben az évben?

DR. BÁRTFAI Lehet, hogy egy-két esetben idén is előfordult, amikor kértek.

RIPORTER Akkor ezek szerint 1974-ben az ön segédletével kaptak a súlyemelők doppingszert.

DR. BÁRTFAI 1974-ben igen. De csak 1976-tól volt tilos. Akkor még nem volt doppingszer. Tehát így nem vetheti föl. Már elnézést kérek! Csak 1976-tól, a montreali olimpiától tilos az anabolikus steroid. Addig az egész világ szedte. Nemcsak a súlyemelők, mások is.

RIPORTER Gondolom, akkor is ártalmas volt, mert nem vélet­lenül döntöttek úgy, hogy nem lehet szedni.

DR. BÁRTFAI Minden gyógyszer, minden idegen anyag ártal­mas lehet a szervezetre. Így ezek a doppinglistán szereplő szerek is ártalmasak. Én már hosszú évek óta nem adtam anabolikus steroidot versenyzőnek.

RIPORTER Mert tilos volt. De korábban adott. Összeférhet ez az orvosi hivatástudattal és etikával?

DR. BÁRTFAI Na most az "adást" nem szó szerint kell érteni. Én akkor is az ellen, pontosabban azért harcoltam, hogy csak egy versenyre vagy maximum két versenyre készüljenek így, és ne egész évben szedjék.

RIPORTER De akkor ön, mint orvos, ezt megtilthatta volna. Különösen azért, mert azt mondja, hogy nemcsak dopping, ­hanem gyógyszerellenes is.

DR. BÁRTFAI Meg is tiltottam. Ha nem értette meg, amit mondtam, megismétlem: én azért küzdöttem, hogy maximum egy-két versenyre készül­jenek fel így, és ne öt-hatra egy évben.

RIPORTER De ennél az egynél is megtilthatta volna.

DR. BÁRTFAI Elnézést! Miért tiltottam volna meg, amikor nem volt doppinglistán? És nem olyan mértékben kapták, mint amilyen mértékben az én véleményem, az én ismereteim szerint akkor káros lett volna!

RIPORTER Én úgy érzem, hogy amikor kiderült, hogy a súlye­melők szedtek ebben az évben doppingszert, akkor rögtön vizsgálatot kellett volna indítani, és meg kellett volna őket fosztani attó1 a joguktó1, hogy kikerüljenek az olimpiára. Önnek nem ez a véleménye?

hodori2DR. BÁRTFAI Én elmondtam a véleményemet, újabbat hozzá­fűzni nem tudok.

RIPORTER Ezek szerint ön helyesnek tartja, hogy ők kikerültek az olimpiára?

DR. BÁRTFAI Helyesnek tartom, mivel később betartottak minden játékszabályt. Pozitív doppingeset a későbbiekben nem fordult elő.

RIPORTER Ön szerint Szanyi és Csengeri: hogyan juthatott doppingszerhez?"

DR. BÁRTFAI Nem tudom. Én meg sem kérdeztem, mert úgysem mondták volna meg.

RIPORTER Hallottam olyan véleményt is, hogy nemcsak a sportolók vannak nyakig a doppingügyben, hanem a vezetők és az orvosok is. És most folyik az alkudozás arró1, hogy hajlandók-e a versenyzők hallgatni. Ha igen, akkor bizonyos engedményeket kapnak. Ha nem, akkor nagyobb büntetés jár. Azt is hallottam, hogy így a lebukott versenyzők még nagyobb pénzhez is juthatnak, mint azok a társaik, akik netán olimpiai bajnokságot nyertek.

DR. BÁRTFAI Erről semmit nem tudok, hozzám ilyen nem jutott el.

RIPORTER Ön már tizenhat vagy tizenhetedik éve a Súlyemelő Szövetség vezető orvosa, ugyanakkor a Sportkórház igazgatója is. Tehát ön ellenőrzi a laboratóriumot. Ugyanakkor a szövet­ségnél is orvos. Nem összeférhetetlen ez a két tevékenység?

DR. BÁRTFAI Igen: Ez gyakorlatilag ... mivel ide, ebbe az intézetbe az olimpia előtt kilenc-tíz hónappal kerültem, azt hiszem, furcsa lett volna, ha a nagy világverseny előtt abbaha­gyom a Súlyemelő Szövetségben lévő tevékenységemet. Gon­dolom, ezzel mindenki így lett volna, hogy kilenc-tíz hónappal az olimpia előtt - ami igen lényeges a sportág számára - nem lép le és a tapasztalatait nem hagyja ott.

RIPORTER Végül is a két sportoló doppingolása miatt Magyar­ország eléggé "kényelmetlen" helyzetbe került a világ előtt. Nem érzi magát ezért felelősnek?

DR. BÁRTFAI Csak részben érzem magam felelősnek. Azért, mert én azt hittem, hogy az intézkedésem elég arra, hogy ilyen ne forduljon elő. Csak a későbbiekben éreztem, hogy erélye­sebbnek kellett volna lennem.

RIPORTER Az ÁISH tudhatott erről a huszonhat, illetve a súlyemelőknél a huszonhárom pozitív esetről?

DR. BÁRTFAI Nem hiszem, hogy tudott róla, mivel egy részét én eleve nem is küldtem tovább.

RIPORTER De véleményem szerint tudnia kellett volna.

DR. BÁRTFAI Ez az ön véleménye. Nekem akkor más volt a véleményem.

RIPORTER Mi történt volna akkor, ha elküldik ezeket az eredményeket?

DR. BÁRTFAI Nagy valószínűséggel eltiltás, ami miatt a csapat egy részét nem lehetett volna kiküldeni a versenyre. Mert nem lehet újabb embereket fölkészíteni négy-öt hónap alatt.

RIPORTER Tehát akkor az olimpián lényegesen gyengébb csa­pat szerepelhetett volna?

DR. BÁRTFAI Illetve kevesebben szerepeltek volna.

RIPORTER Mielőtt bekapcsoltam a magnót, azt mondta, hogy „boszorkányüldözés” folyik ön ellen. Miért?

DR. BÁRTFAI Mert az elmúlt tizenhét év alatt soha nem foglalkozott velem ennyit a sajtó. Most - anélkül, hogy tőlem bármit megkérdeztek volna -, napokon keresztül majdnem minden újságban név szerint szerepelek. Akkor, amikor úgy érzem, hogy doppinganyagokat évek óta nem adtam. Azt a pár vizsgálati eredményt, amit saját magam megnyugtatására csi­náltattam - hogy tudjam, csinálnak-e valamit, és hogy föl tudjak lépni ellene -, azt ellenem fordították az intézet dolgozói. (Még szerencse, hogy jó az idegrendszerem. ) Lehet, hogy szándékosan. Én ezt nem tudom. Nem is firtattam. Egy tény, hogy az egész a doppinglaboratóriumból indult el.

stilizalt-felvesziEddig jutottam, amikor megtudtam, hogy Tibor Tamás, az Állami Ifjúsági és Sporthivatal elnökhelyettese sajtótájékoztatót tart a doppingügyről. Ebben az időben tudtam meg azt is, hogy az elmúlt évek pozitív eredményeit rendszeresen megkapta az AISH néhány vezetője. Ezért eldöntöttem, hogy elmegyek a sajtótájékoztatóra. Ezen Tibor Tamás többek között bejelentette, hogy lemondott a Magyar Súlyemelő Szövetség több tisztségviselője: dr. Nagy Zoltán elnök, Ambrus László vezető edző, Fazekas Endre edző, valamint három orvos: dr. Bártfai Ede, dr. Juhász László és dr. László Imre. Hivatalában maradt ugyanakkor Hegedűs Miklós főtitkár.

RIPORTER Miért engedte az ÁISH, hogy lemondjanak a vezetőség tagjai? Mert ha bűnösök, akkor le kellene őket váltani. Az egész egyébként is komikus, hiszen december 31-én úgyis lejár a szerződésük. Így megtették azt a gesztust, hogy két hónappal korábban távoztak. Nem kellett volna ellenük fe­gyelmit indítani? Mert most kibújtak a felelősségre vonás alól.

TIBOR TAMÁS Igen. Csak a fegyelmi indításához bizonyítékok és tények kellenek. És pont az a legnagyobb problémánk, hogy ezek nem kellő mértékben és súllyal szerepelnek, és nem tárhatók fel. Hangsúlyozom, hogy jelenleg.

RIPORTER Én úgy érzem, hogy jelenleg is van olyan adat, amely elég támpontot ad. Hiszen dr. Bártfai Ede tudott arról a huszon­három idei pozitív esetről, amit kimutatott a laboratórium.

TIBOR TAMÁS Erről én is értesültem. Természetesen az újság­ból. De szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a helyzet felettébb bonyolult. Ugyanis az Országos Testnevelési és Sportegészség­ügyi Intézet (közismertebb nevén a Sportkórház) a Szociális és Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá tartozik. Tehát nekünk ilyen értelemben nincs jogunk erre. Másrészt pedig ezek az esetek sem bizonyítottak.

RIPORTER Mi nem bizonyított?

TIBOR TAMÁS Nekem hivatalosan nincs tudomásom arról, hogy pozitív doppingesetek voltak. Azon kívül, hogy az újságban ez napvilágot látott. Hangsúlyozni kívánom, hogy mi az OTSI főigazgatóját nem utasíthatjuk.

RIPORTER De ő közölte a szövetség vezetőivel is, hogy pozitív doppingeredmények születtek.

TIBOR TAMÁS Igen ... most a következő kérdés, hogy a szövet­ségből az információ miért nem ment tovább, és hogy milyen intézkedéseket tettek ennek érdekében.

RIPORTER Én úgy érzem, hogy ezért már fegyelmi eljárást lehetett volna indítani.

TIBOR TAMÁS Természetesen nincs még vége a folyamatnak. Fel fogjuk tárni, és amennyiben a tények és a bizonyítékok olyan mérvűek, hogy egy fegyelmi vizsgálatot valóban el lehet és el kell indítani, akkor ezt meg fogjuk tenni. Azt el kell ismerni, hogy nem volt kialakított szabály, belső intézkedés, rendelkezés arról, hogy ha egy szövetség tudomására jut egy pozitív doppingeset, akkor mi a teendő. Súlyosan hibáztatom a szövetségi tisztségviselőket, hogy ezt nem továbbították. Nyilvánvaló, az intézkedéseink ezt ki fogják küszöbölni.

RIPORTER Tudomásom szerint a tavalyi és a tavaly előtti pozitív doppingvizsgálati eredmény eljutott az ÁISH-hoz. Mégsem léptek semmit. Mit tud erről?

TIBOR TAMÁS Nem tudok bővebbet mondani róla. Névre szóló, konkrét doppingeset az én íróasztalomra négy nappal ezelőtt jutott el.

RIPORTER Tehát tavaly, tavalyelőtt egyetlenegy sem jutott el önhöz?

TIBOR TAMÁS Konkrét doppingeset, névre szólóan nem.

RIPORTER Más valami eljutott?

TIBOR TAMÁS Olyan eljuthatott - de ennek sem találom a nyomát --, hogy amikor a doppinglabor felszerelését kívántuk felújítani, akkor az indoklásban szerepelt, hogy az elmúlt években - de ez több év - milyen típusú doppingesetek fordultak elő.

RIPORTER Ezekből kiderült, hogy pozitív is volt?

TIBOR TAMÁS Természetesen.

RIPORTER Nem kérdezett rá?

TIBOR TAMÁS Rákérdeztem volna, ha ez abban az összefüg­gésben érdekes lett volna. Az előterjesztés azonban a korábbi évek doppingeseteit csoportosította annak alátámasztására, miért kell a dopping laboratóriumot korszerűsíteni és új eszkö­zökkel, felszereléssel ellátni.

RIPORTER De ez jelzés, aminek alapján el lehetett volna indulni.

TIBOR TAMÁS Pontosan. Ennek kapcsán határoztuk el, hogy a lehető legkeményebb doppingvizsgálatot fogjuk elrendelni az olimpia előtt. És ez meg is történt.

RIPORTER Amikor kiderült kint Szöulban az első pozitív vizs­gálati eredmény, akkor a sportolókkal aláírattak egy nyilatko­zatot. A szövetség orvosaival, vagy vezetőivel nem írattak alá semmit?

TIBOR TAMÁS Hasonló jellegű, tartalmú nyilatkozatot szeret­tünk volna aláíratni a szövetségi kapitánnyal, az orvossal és a főtitkárral egyetemben. Ők ezt nem vállalták, mondván, hogy erre felelős garanciát adni nem lehet.

RIPORTER A kanadai sportminiszter tudomásom szerint le­mondott. Felmerült, hogy az ÁISH elnöke vagy más vezetője lemondjon, mert ilyen eset előfordult nálunk?

TIBOR TAMÁS Ha pontosak az információim, a kanadai sport­miniszter nem mondott le. Lemondásra szólították fel azért, mert vizsgálat és bizonyítékok nélkül ítélte el Ben Johnson doppingolását, és úgymond egy kicsit felelőtlenül állapította meg a sportoló felelősségét. Nekem ilyen információim van­nak. A másik, hogy a lemondás gondolata csak akkor merül fel - véleményem szerint -, ha a felelősség olyan mértékű, hogy ilyen elhatározásra kell jutni. Jelenleg - meggyőződéssel vallom - megközelítéssel sem állapítható meg ilyen felelős­ség.

stilizalt-kinyomtaKapóra jött, hogy ezen a sajtótájékoztatón ott volt dr. Horányi Miklós, a Magyar Súlyemelő Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke is. Ezért őt is mikrofon elé kértem.

RIPORTER Ön is benne volt abban a fegyelmi bizottságban, mely a doppingügyet vizsgálta. Én úgy érzem, hogy nem sok mindent állapított meg ez a "hármas".

DR. HORÁNYI Megállapítottunk mindent, amit meg tudtunk állapítani.

RIPORTER Szerintem ez elég kevés.

DR. HORÁNYI Lehet, hogy elég kevés. Attól függ, hogy honnan nézzük a dolgot. Ennél több ebből nem jött ki.

RIPORTER Végül is, a Súlyemelő Szövetség vezető orvosa és egy-két vezetőségi tag tudta, hogy ebben az évben huszonhá­rom pozitív eredmény született. Mit állapítottak meg ezzel kapcsolatban?

DR. HORÁNYI Erre nem terjedt ki a vizsgálat.

RIPORTER Miért?

DR. HORÁNYI Mert nem ezzel, hanem a két versenyzővel kapcsolatban kellett valamit vizsgálnunk. De ha fel tudtuk volna tárni, hogy ennek milyen háttere volt, akkor ezt is megpróbáltuk volna. Nem volt olyan adatunk, ami ezt akkor megerősítette volna.

RIPORTER Kiderült a fegyelmi vizsgálat során, hogy huszonhá­rom pozitív eset volt az idén?

DR. HORÁNYI Nem.

RIPORTER Én úgy érzem, hogy ez lényeges dolog, és hozzá tartozik a fegyelmi vizsgálathoz.

DR. HORÁNYI Én nem tudom. Csak akkor tartozhatna, ha azt lehetne mondani, hogy ezért a huszonhárom pozitív eredmé­nyért X-et, Y-t, vagy Z-t alaposan gyanúsítani lehet. Ilyen nem vetődött föl. Én nem vagyok fegyelmi biztosa a válogatott orvosainak.

RIPORTER Elégedett ön a fegyelmi vizsgálattal?

DR. HORÁNYI Nem. Nem. Nem vagyok elégedett azzal, hogy nem tudtunk semmit megállapítani, csak azt, hogy doppingot szedtek ismeretlen körülmények között. Ez nem sok.

Szanyi AndorEzek után úgy gondoltam, hogy ideje lenne már meghallgatni a sportolók véleményét is. Nagy nehezen megtudtam Szanyi Andor leninvárosi címét, kocsiba ültem, s még aznap lementem hozzá. Bejelentés nélkül érkeztem.

RIPORTER Hallotta a rádióban és a tv-ben a doppingüggyel kapcsolatos tudósításokat?

SZANYI Igen, hallottam.

RIPORTER Mi a véleménye?

SZANYI Hát, hogy ideje volna már máshol is keresgélni, nem csak a versenyzőknél.

RIPORTER Például hol?

SZANYI  Nézze, hogy juthatok én hozzá egy olyan szerhez, ami elméletileg Nyugaton is beszerezhetetlen? És drága. Biztos, hogy én az olimpiára tisztán mentem ki. Hogy ott mi történt, hogy volt ... ?

RIPORTER Tényleg, hogy tudott ehhez a szerhez hozzájutni?

SZANYI  Hát én azt honnan tudjam? Ha tudnám, akkor nem fájna a fejem. Tőlem hatalmas eredményt vettek el percek alatt. Erkölcsileg tönkretettek. Még mit tudnék mondani?

RIPORTER Ki tette magát tönkre?

SZANYI  Ez most lényegtelen, hogy ki tett tönkre. Mindegy, hogy ki. Már azzal tönkretettek, amikor azt mondták, hogy pozitív a doppingvizsgálat eredménye, nem? Hát mindegy, hogy ki volt az. Ki vizsgálta, vagy hogy ...

RIPORTER Gondolom nem a vizsgálatot végzőket szidja? Vagy őket?

SZANYI Lényegében itt nincs kit szidni.

RIPORTER Ők csak megállapítottak valamit, hogy mi van a maga szervezetében.

SZANYI De a bolgárok megvétózták, hogy miért egyetlen egy orvos csinálta a vizsgálatot. Ugyanúgy nálam is lehetett volna ilyesmit csinálni. De senki nem tud semmit. Elméletileg.

RIPORTER Honnan lehet Stanozololt szerezni?

SZANYI Kettőt kérdezzen, és könnyebbet. Én azt honnan tudjam?

RIPORTER Maga honnan szerzett?

SZANYI Mit?

RIPORTER Stanozololt.

SZANYI Én? Azt sem tudom, hogy mi az, jóember.

RIPORTER De kimutatták, hogy a szervezetében ez volt.

SZANYI Dunsztom sincs róla, hogy mi az. Én honnan tudjam, hogy mi az?

RIPORTER Ha elismeri, vagy ha letagadja, szerintem ugyan­olyan büntetést fog kapni.

SZANYI Nézze, nekem már teljesen mindegy. Akármit csinálok, nekem mindegy, nem? Ha tudnék valamit, akkor megmonda­nám. De nem tudok semmit sem.

RIPORTER Azt elismeri, hogy a maga szervezetében volt Stano­zolol?

SZANYI Nem ismerem el. Meg nem is hiszem el, hogy volt benne.

RIPORTER Tehát azt mondja, hogy soha nem szedett semmiféle doppingszert?

SZANYI Azt. Szerintem nem volt olyan ember, aki meg merte volna kockáztatni. Főleg a magyarok.

RIPORTER De hát huszonhárom magyar súlyemelőnél idén már kimutatták, hogy szedett doppingszert.

SZANYI Mégsem tudott róla senki. Kik voltak azok az emberek?  Fél évvel ezelőtt pedig még szedhették, nem? Nem érdekelt ez akkor még senkit.

RIPORTER Maga annak idején hallotta, hogy szedtek?

SZANYI Nem. Nekem is új volt, amikor a tv-ben hallottam.

RIPORTER Gondolom, a huszonhárom pozitíveset híre csak elterjed a súlyemelők között.

SZANYI Szerintem, ha az egész olimpiai csapatot kérdezte volna meg, akkor sem tudott volna erről senki.

RIPORTER Hát tudhatott, mert dr. Bártfai Ede nekem elmond­ta, hogy kimutatták a szert olyan sportolóknál is, akik kiutaz­tak az olimpiára és ezt közölték is velük.

SZANYI Kizárt dolognak tartom. Mert ez a mostani súlyemelő­csapat egy kis család volt. És itt mindenki tudott mindenről.

RIPORTER Az ön véleménye szerint ez a vizsgálat megállapított valamit? Előbbre jutottak?

SZANYI Az ő dolguk ezt megítélni.

RIPORTER De maga hogyan látja?

SZANYI Az én véleményemet hagyjuk egyelőre.

RIPORTER Egyelőre? Miért? Később esetleg lesz véleménye?

SZANYI Az majd elválik idővel.

RIPORTER Min múlik?

SZANYI Sok mindenen.

RIPORTER Elég sejtelmesen nevet.

SZANYI Sajnos sejtelmesen nevettem akkor is, amikor a po­fámba vágták, hogy pozitív a doppingvizsgálat. Pedig én tudtam, hogy ez lehetetlen.

RIPORTER Akkor legalább azt mondja meg, hogy később tudna valamit mondani?

SZANYI Sokkal többet akkor sem.

RIPORTER De akkor mi volt ez a sokat sejtető később?

SZANYI Sokat sejtető ... Én már kínomban mosolygok. Aki nem sportolt, soha nem tudja felfogni, hogy milyen dolog elvenni valakitől egy ilyen eredményt egyik percről a másikra. És úgy, hogy teljesen ártatlan.

RIPORTER Kinek volt köze hozzá?

SZANYI Nem tudom ... nem tudom. Valakinek biztos, de az nem én voltam.

RIPORTER Amikor hazajött, nyilatkozott egy újságírónak. A következőket mondta: "Mi mindent úgy csináltunk, ahogyan mondták nekünk, és ha kell, megesküszöm, hogy az égvilágon semmilyen utasítást nem szegtem meg." Ez eléggé sokat sejtető nyilatkozat.

SZANYI Ezt most is fenntartom.

RIPORTER Milyen utasítást nem szegett meg?

SZANYI Mindig azt csináltam, amit mondtak.

RIPORTER Miket mondtak?

SZANYI Hát miket mondtak ... mit tudom én ... készültem az olimpiára. Hozták a vitaminokat, mi meg ettük. Kész. Mást mit tudjak mondani?

RIPORTER Tehát szedtek gyógyszereket?

SZANYI Ezt dr. Bártfai elmondta, hogy szedtünk.

RIPORTER Maga tudta, hogy mit szedett, vagy pedig rábízta magát az orvosra?

SZANYI Nézze, én nem vagyok vegyész. Ha nekem azt mond­ják, hogy ez C-vitamin, akkor az C-vitamin és beveszem. Itthon nem tudom kielemezni.

RIPORTER Hányféle gyógyszert szedtek?

SZANYI Ezek lényegében nem gyógyszerek voltak. A gyógysze­rek nem nálunk kezdődnek.

RIPORTER Akkor mik?

SZANYI Olyan vitaminok, amik kicsit elősegítik, hogy ne fárad­jon el hamar az ember.

RIPORTER Lehet, hogy ezek között volt doppingszer?

SZANYI Hát azt én honnan tudjam? Ha azt mondom, hogy lehet, akkor az már vádaskodás. Erre nincs okom, mert én jó viszonyban voltam mindenkivel. Mind a szövetség vezetőivel, mind az orvosokkal.

RIPORTER Dr. Bártfai Ede azt mondta, hogy a súlyemelők többször kértek, követeltek tőle doppingszereket, hogy erősödjenek.

SZANYI De az nem én voltam.

RIPORTER Vár most valamire?

SZANYI A döntést várom.

RIPORTER Mit gondol, mi lesz a döntés?

SZANYI Ohó ... ha én azt tudnám ... de nem tudom.

RIPORTER Mire számít?

SZANYI El fognak tiltani.

RIPORTER Mennyi időre?

SZANYI Az sok mindentől függ.

RIPORTER Például mitől?

Szanyi AndorSZANYI Hogy milyen döntést hoznak. Hogy mennyiben orientá­lódnak a versenyzők felé. Nem tudom, hogy mennyire fognak eltiltani.

RIPORTER Számít arra, hogy esetleg nem fogják eltiltani?

SZANYI Az volna a legjobb. De valamennyire biztos el fognak.

RIPORTER Ha mondjuk két évre tiltják el, akkor folytatja még a versenyzést?

SZANYI Szeretném. Nem vagyok még annyira öreg.

RIPORTER Mit szólna ahhoz, ha örökre eltiltanák a versenyzéstől?

SZANYI Az nagyon meglepne.

RIPORTER Akkor esetleg lenne mondanivalója?

SZANYI Talán ...

RIPORTER Mi lenne az?

SZANYI Sokkal több nem lenne, mint eddig.

RIPORTER Sokan azt mondják, hogy alku készülődik. Önök azt várják, hogy mit döntenek, s ha nem úgy lépnek, ahogy jó maguknak, akkor kipakolnak. De ha aránylag kedvezően zárják le az ügyet, akkor minden titok marad.

SZANYI Ezt nem tudom, hogy honnan tudja. Ilyenről szó sincs, egyelőre. Többször beszéltem dr. Nagy Zoltánnal, aki logiku­san fogja meg a dolgokat és egy fair ember.

RIPORTER Van, aki nem fair?

SZANYI Volt egy-két ember, aki próbálta magát kihúzni ezekből a dolgokból.

RIPORTER Sportolók voltak vagy vezetők?

SZANYI Az hadd maradjon az én titkom.

RIPORTER Hogyan próbálták magukat kihúzni?

SZANYI Egyszerűen játszották a hülyét.

RIPORTER Ez mit jelent?

SZANYI Mereven elzárkóztak mindentől.

RIPORTER Például mitől?

SZANYI Egyszerűen mindentől. Ezt így nem lehet kielemezni. És talán azoknak az embereknek kellett volna a legjobban mellénk állni.

RIPORTER Kik hagyták el magukat?

SZANYI Az is hadd maradjon az én titkom, egyelőre ... jó?

RIPORTER Gondolom, hogy ezek vagy orvosok, vagy vezetők lehetnek. Nem?

SZANYI Ne játsszunk itt most rejtvényt, mert fölösleges.

RIPORTER Nem én játszom rejtvényt, hanem maga.

SZANYI Nézze, egyelőre ...  amit én elmondtam, az az igazság.

RIPORTER Egyelőre?

SZANYI Talán ... lesz még ehhez másnak is egy-két szava.

RIPORTER Ezt nem értem. Hogy gondolja?

SZANYI Úgy, hogy ... azok az emberek, akik komoly vezetők, azok reálisan fogják meg a dolgokat. Azok, akiknek semmi közük az egészhez, azok próbálnak okoskodni. Holott ők rettenetesen buták. De ez majd idővel kiforrja magát.

RIPORTER Mit szól ahhoz, hogy most néhányan lemondtak?

SZANYI Mit szóljak? Az ő dolguk. Ők úgy gondolták, hogy így lesz jó, ezért lemondtak.

RIPORTER Elképzelhető, hogy ha egy későbbi időpontban találkozunk, akkor többet is tudna nekem mondani?

SZANYI Talán ... talán.

RIPORTER Az mitől függ?

SZANYI Sok mindentől. De az is hadd maradjon az én titkom. Vannak olyan perceim, amikor azt is bánom, hogy elkezdtem sportolni.

RIPORTER És ennek ki az oka?

SZANYI Ha tudnám, hogy ki, akkor nem lenne gondom.

RIPORTER Tudna maga bizonyos embereknek kellemetlen perceket vagy napokat okozni?

SZANYI Én nem akarok senkinek kellemetlen perceket okozni. Meg napokat sem.

RIPORTER Én nem azt kérdeztem, hogy akar-e, hanem hogy tudna-e?

SZANYI Nem akarok senkinek sem.

RIPORTER Ezek szerint tudna.

SZANYI Ne forgassuk ki a szavakat. Én azt mondtam, hogy nem akarok senkinek.

RIPORTER De én azt kérdeztem, hogy tudna-e?

SZANYI Jó, nem tudnék.

RIPORTER Az olimpia után abbahagyta a sportolást, vagy továbbra is jár edzésekre?

SZANYI Az edzőmmel megbeszéltük, hogy egyelőre pihenek, mert arra van most a legnagyobb szükségem. De fogok edzeni.

RIPORTER Akkor is, ha eltiltják?

SZANYI Igen. Egy olyan ember, akinek a súlyemelés tölti be az életét, nem tud egyik napról a másikra lemondani róla, mert akkor valami hiányzik az életéből.

RIPORTER Most nagyon szomorú?

SZANYI Talán nem ez a legjobb kifejezés. Azt mondhatnám, hogy nagyon magam alatt vagyok. Összejött minden.

RIPORTER Megbánt valamit?

SZANYI Semmit sem bántam meg. Én semmit sem. Ha tudtam volna, hogy én hibázok, akkor nem csináltam volna.

RIPORTER Más hibázott?

SZANYI Nem tudom. Talán ...

RIPORTER Azt mondják, hogy be kell mérni a doppingszer szervezetből való kiürü1ésének az idejét, és ha ezt rosszul csinálják, akkor a versenyző bukik. Mi a véleménye erről?

SZANYI Mert a súlyemelők fekete bárányok? Na most véletle­nül kihoztak egy Ben Johnsont is, és kifújt. Azt nem nézi senki, hogy egy színész, vagy egy népszerű zenekar fele tele van droggal. A másik fele meg hulla részeg, mivel csak így mer felmenni a színpadra. Az persze nem dopping, hanem termé­szetes dolog. De nálunk, ha megfázik az ember, Novorin orrcseppet sem cseppenthet az orrába, mert doppinglistán van. Nevetségesek ezek a dolgok. Ha valakinek fáj a csuklója - ami nálunk sokszor előfordul -, egyszerűen nem veheti be azt a fájdalomcsillapítót, ami jó, mert doppinglistán van.

RIPORTER Sokan azt mondják, hogy maguk szégyent hoztak az országra. Mi erről a véleménye?

SZANYI Akik ezt mondták, azokról nekem is megvan a vélemé­nyem. Én azt mondom mindegyiknek, hogy szedjen, amit akar és érjen el olyan eredményt, mint akármelyik súlyemelő abból a tízből, aki kint volt a szöuli olimpián. Akik ezt mondják, általában huszonöt kilós emberek és még a bevásárlószatyrot sem tudják felvinni a lakásba.

RIPORTER Sokan bántották magát, mióta ez a doppingügy kiderült?

SZANYI Itt a városban vagy az újságban?

RIPORTER Mindkettő érdekel.

SZANYI Én különösebben nem foglalkoztam vele, hogy mit írnak az újságban rólam. Mert az újság olyan, mint a rabszolga­tartás. Amíg dolgozik az ember, addig ő a jó. Mikor nem dolgozik, belerúgnak. Kész. Itt a városban a szemembe nem mondanak semmi rosszat, de mellék duruzsok vannak. Azzal meg nem foglalkozom.

RIPORTER Maradhatunk abban, hogy egy későbbi időpontban majd találkozunk, és akkor többet is el fog mondani?

SZANYI Maradhatunk.

RIPORTER Ez mikor lesz?

SZANYI Nem tudom.

Csengeri KálmánCsengeri Kálmánhoz is előzetes megbeszélés nélkül mentem el.

RIPORTER Korábban azt nyilatkozta, hogy "nem kellene meg­várni, míg valamelyikünk kiborítja azt a bizonyos edényt". Idáig senki sem borította ki. Megkérhetném , hogy ön most megtegye ezt?

CSENGERI Ez az én nyilatkozatom volt?

RIPORTER Igen. Legalábbis az újság szerint.

CSENGERI Az újságok már sok mindent lehoztak. Például azt is, hogy én body buildingestől fogadtam el gyógyszert.

RIPORTER És ez igaz?

CSENGERI Ha én egy body buildingestől elfogadok - tegyük fel, hogy elfogadok- Stanozololt ... mert azt találtak nálam és még két embernél, Szanyinál és Ben Johnsonnál. .. akkor ezek szerint a Stanozololt ők is ettől a body buildingestől kaphatták... Most csak felteszem a kérdést ... hát akkor mind a hárman egy body buildingestől kaptunk gyógyszert?

RIPORTER Hogy került az ön szervezetébe Stanozolol?

CSENGERI (nevetve) Nem tudom. Mi tulajdonképpen a Szanyi Andorral - akivel itthon együtt készültünk - kaptunk egy csomagot.

RIPORTER Milyen csomagot?

CSENGERI Egy gyógyszeres csomagot. Azon a címen kaptuk, hogy ez megkönnyíti a munkát. Hogy mi volt benne? Tulajdon­képpen gyógyszerek voltak benne. De hogy konkrétan, név szerint milyenek, nem tudom. Később ugyan

elmondta dr. Bártfai Ede, hogy sókészítmény, C-vitamin és egyéb dolgok. Tehát ennek semmi köze a doppinghoz. Hogy a Stanozolol hogy volt benne, én arra nem tudok válaszolni.

RIPORTER Ezek szerint kapták?

CSENGERI Hogy mit kaptunk, azt csak a doki tudja. Erre nem tudok válaszolni. Én maximálisan betartottam azt az orvosi utasítást, amit ő előírt. Egyértelmű, hogy az orvosi utasítást be kell tartani. Ezt mindenki tudja, mert ha nem tartjuk be, akkor könnyen kitehetik a szűrünket a válogatottból. Én úgy gondo­lom, hogy azt, amit előírtak nekem, mind az orvos, mind az edző, azt maximálisan teljesítettem. Ezért kerültem ki az olimpiára is. Hangsúlyozom, hogy az én célom az olimpiára való kikerülés volt. Ezt sikerült negatív vizsgálattal, szuper jó eredményekkel elérni. Nem véletlenül kerültem ki az olimpiá­ra. Az olimpián feltett szándékom volt, hogy az első hat közé kerüljek. De nem mindenáron.

RIPORTER Nem kérdezte meg, hogy milyen gyógyszerek van­nak abban a csomagban?

CSENGERI Megmondom őszintén, bevett szokássá vált, hogy egy-egy nagy világversenyre való felkészüléskor a doktorunk­ban maximálisan megbízunk.

RIPORTER Ki adta azt a csomagot?

CSENGERI Hát tulajdonképpen ... hogy hogyan jött hozzám, az eléggé bonyolult. Az edzők elmondták, hogy "gyerekek a felkészülési fázis megkezdődött. Kérünk benneteket, hogy a vitaminokat, és a többit, szedjétek be", és tulajdonképpen a gyúró osztotta ki.

RIPORTER Mikor szedte be az utolsó gyógyszeradagot?

CSENGERI Hát a ... az itthoni edzések során. Kint az olimpián már csak a káliumot és só készítményt szedtem, ami a fogyasz­tásaimhoz kellett.

RIPORTER Kint Szöulban nem szedett gyógyszereket?

CSENGERI Nem, nem. Ezt száz százalékig tudom mondani. Jaj, dehogynem. Bocsánat! Én három napig iszonyatos beteg voltam Szöulban. Elég nehezen álltam át és nagyon megfáz­tam. De hangsúlyozom, hogy csak jót tudok dr. Juhász Lászlóról mondani, aki kint volt velünk. Neki semmi köze ehhez a csomaghoz, meg semmihez. Ő baleseti sebész, aki nagyon-nagyon lelkiismeretesen dolgozott velünk. Ő írt fel nekem olyan gyógyszert, amit előtte megnézett, hogy rajta van-e a doppinglistán. Kaptam egy orrcseppet, amivel szintén le kellett állni öt napra, mert az is rajta volt a doppinglistán. És kaptam Kalmopyrint.

RIPORTER Akkor valamit nem értek. Itthon elvégezték az indulás előtt a doppingellenőrzést, s nem találtak az ön szervezetében Stanozololt. Kint viszont igen. Hogyan kerülhetett ez a maga szervezetébe?

CSENGERI Ez az, amit én is szeretnék tudni.

RIPORTER Hamiskásan mosolyog. Miért?

CSENGERI Mert erre nem tudok mit válaszolni. Szóval .. szóval furcsa egy kicsit.

RIPORTER Úgy érzem, hogy sokkal többet tud, de nem akar beszélni róla. Miért?

CSENGERI Amit én bizonyítható tényként el tudtam mondani, azt elmondtam. Ehhez én többet nem tudok hozzátenni.

RIPORTER Nem sejt semmit?

CSENGERI Hát gondolom, minden embernek vannak sejtései. Nekem is.

RIPORTER Mi az ön sejtése?

CSENGERI Ez hadd maradjon az én titkom.

RIPORTER Fél?

CSENGERI Nem. Én úgy gondolom, hogy amennyiben a sport­pályafutásomnak vége szakad, én akkor is megtalálom az életben a helyem. A munkától pedig abszolút nem félek. Azt hiszem, hogy ha nem súlyemelő lettem volna, akkor más téren értem volna el sikert. Én az olimpián vártam magamtól a csúcsot és meg voltam elégedve ezzel az eredménnyel. Álmomban sem mertem gondolni, hogy a doppingvizsgálaton lebu­kok. Ha valaki az olimpia előtt ezt mondja, én kiröhögöm.

RIPORTER Miért nem gondolt erre?

CSENGERI Mert az én lelkiismeretem tiszta, és nem ez volt az első doppingvizsgám. De volt ennél sokkal nehezebb is. Például Spanyolországban az Európa-bajnokságon, ahol mez­telenül kellett bemenni.

RIPORTER Ez miért fontos?

CSENGERI Mert Szöulban nem kellett meztelenül bemenni.

RIPORTER Miért hangsúlyozza ezt?

CSENGERI Mert sokkal nehezebb.

RIPORTER De miért könnyebb, ha fel van öltözve?

CSENGERI Inkább a bolgárokat kéne megkérdezni. Az én súlycsoportomban érdekes módon egyetlen egy bolgár sem bukott meg. Vagy az NDK sportolóit. Például azt a versenyzőtársamat, aki a májusi Európa-bajnokságon majdnem meghalt a 155, illetve a 185 kiló alatt. Szöulban viszont 200-at lökött, és 167 felett szakított. Mindössze két hónap telt el. Ennyi idő alatt 20 kilót fejlődni hogyan lehet?

RIPORTER Én most egyiküket sem tudom megkérdezni. De magát igen. Miért könnyebb a doppingvizsgálat felöltözve?

CSENGERI Mert lehetőséget ad a manipulációra.

RIPORTER Hogyan lehet manipulálni?

CSENGERI (nevetve) Ezt én nem tudom, mert én bementem, s nem csináltam semmi rendellenességet.

RIPORTER Jó, akkor ne magáról beszéljünk, hanem másokról. Egy sportoló hogyan tud manipulálni?

CSENGERI Ezt én nem tudom.

pisilésRIPORTER Akkor elmondom én, hogy mit hallottam. Egyesek szerint, ha valaki doppingolt, akkor a hónalj alatt kell másnak a vizeletét bevinni egy műanyag zacskóban, és azt kell a vizsgálati edénybe engedni. De ennél sokkal radikálisabb módszer is van. Vizsgálat előtt a sportoló üres húgyhólyagjába kell negatív vizeletet befecskendezni, aki ezt engedi a vizsgálati edénybe. Ez utóbbit akkor szokták alkalmazni, amikor mezte­lenül kell bemenni a vizsgálatra.

CSENGERI Hát biztos, hogy van ilyen. El tudom képzelni.

RIPORTER A történtek miatt van önnek lelkiismeret furdalása?

CSENGERI Nincs.

RIPORTER Maga szerint van olyan ember, akinek kellene, hogy lelkiismeret-furdalása legyen?

CSENGERI Biztos ... biztos ... biztos. Mert nem hiszem, hogy Stanozolollal születtem.

RIPORTER Kik azok, akiknek lehetne lelkiismeret furdalásuk?

CSENGERI Azt hiszem, hogy aki tudja, az ... de inkább erre nem válaszolnék. Nem tudom, hogy hol rontották el, vagy mi romlott el. Szerintem az a szöuli gép legalább kétszer olyan érzékeny volt, mint amilyenre az illetékesek számítottak. Hát még Ben Johnson is - aki milliókat áldoz azért, hogy bemérjék -, még az is lebukott.

RIPORTER Akkor elképzelhető, hogy emiatt buktak le? Mert itthon bemérték ugyan magukat, de erre nem számítottak?

CSENGERI Igen. Elképzelhető. De az is elképzelhető, hogy Szöulban nem találtak semmit, és mégis kijött a lelet. Lehet, hogy ott volt manipuláció. Azt tudom, hogy azt a dobozt - ami­ben a vizeletünk volt, s amelyen egy kódszám volt -, azt nagyon könnyen ki lehetett bontani. De nem állítom, hogy ez történt.

RIPORTER Én úgy érzem, hogy többet tud, mint amit most elmondott nekem. Elképzelhető, hogy egy későbbi időpont­ban - nem most, mert úgy gondolom, most vár különböző döntésekre, hanem később - többet tudna nekem mondani?

CSENGERI Egyelőre nem hiszem.

Dr. Pucsok JózsefEzek után jogosan merül fel az olvasóban, hogy ugyan kik kapták meg a doppingellenőrző laboratóriumból azokat a jelentéseket, amelyek tartalmazták a pozitív eredményeket. Szerintem ebben dr. Pucsok József, a laboratórium vezetője a legilletékesebb.

RIPORTER Mióta van meg ez a doppingellenőrző gép?

DR. PUCSOK 1983-ban állítottuk üzembe.

RIPORTER Kezdettől fogva rendszeresen jelentették a pozitív eseteket?

DR. PUCSOK Igen. Az itt elvégzett analitikai munkáról három fórumot kellett értesítenünk. Egyrészt a saját főigazgatónkat, másrészt az ÁISH sportági vagy tudományos főosztályát, és az ÁISH két elnökhelyettesét. Ezen kívül értesítettük még az igazgatónkat és a szövetség főtitkárát.

RIPORTER A nevekre is kíváncsi vagyok.

DR. PUCSOK Küldtem jelentést dr. Aján Tamásnak és Tibor Tamásnak.

RIPORTER Az 1987-es eseteket kik kapták meg?

DR. PUCSOK Ezek a jelentések ugyanazoknak mentek el.

RIPORTER Idén volt Európa-bajnokság. Előtte végeztek méréseket?

DR. PUCSOK Igen.

RIPORTER Hány pozitív eset volt?

DR. PUCSOK A cardiffi Európa-bajnokság előtt?

RIPORTER Igen.

DR. PUCSOK Három.

RIPORTER Visszavonták azoknak a nevezését, akiknél kimutatták a doppingszert?

DR. PUCSOK Tudtommal nem.

RIPORTER Hogy lehet, hogy nem buktak le Cardiffban?

DR. PUCSOK Valószínűleg azért, mert az általuk beszedett anyag addigra kiürült.

RIPORTER Idén volt egy ifjúsági világbajnokság is. Hány fiatal­korúnál mutattak ki doppingszert?

DR. PUCSOK Az ifjúsági vb-n részt vevőknél öt esetben talál­tunk Stanozololt, két esetben pedig Tesztoszteront és Epitesz­toszteront.

RIPORTER Hány sportolót vizsgáltak meg?

DR. PUCSOK Hét sportoló vizsgálatából adódott ez az ered­mény.

RIPORTER Elég magas ez a szám, hiszen hét ifjúsági sportoló közül mind a hét doppingolt.

DR. PUCSOK Sajnos nagyon magas.

RIPORTER Milyen hatással van az emberi szervezetre a Stano­zolol?

DR. PUCSOK Ha nagy dózisban szedik, alig van a szervezetnek olyan része, amelyik ne károsodna. Megtámadja a májat. Hosszabb szedés után már elsődleges májrák keletkezését is leírták. Megzavarja a cukoranyagcserét, a zsíranyagcserét. Érelmeszesedés jöhet létre, kialakulhat a magas vérnyomás. Bőrelváltozásokat okoz. Megzavarja a nemi ciklust, a nők menstruációját. Fiatal korban a magasság növekedést. De sorolhat­nám nagyon sokáig.

RIPORTER Ez azt jelenti, hogy ha valaki fiatal korában Stano­zololt szed, akkor - ha mondjuk 180 centiméter magasra nőtt volna - megáll 165-nél, vagy 170-nél?

DR. PUCSOK Igen. Ha olyankor adják ezt a szert, amikor a hossznövekedést szabályzó folyamatok még nem záródtak le, akkor az elcsontosodás korábban létrejön és megáll a hossznö­vekedés. Ez a nagy gond a serdülőknél.

Dr. Aján TamásEzután felkerestem dr. Aján Tamást, az AISH elnökhelyettesét, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkárát, aki dr. Pucsok József szerint megkapta az 1986-os és az 1987-es pozitív eredmények listáját. Ugyanakkor azt az információt is ellenőrizni akartam ami ebben az időben jutott a tudomásomra –, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség ingyen végeztetett el a laboratóriumban dop­pingvizsgálatokat.

RIPORTER Nem vagyok könnyű helyzetben, mert mielőtt leül­tünk beszélgetni, kétszer is kérte, hogy mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkárát kérdezzem, hiszen elsősorban ez a funkciója. Viszont én nem tudok eltekinteni attól, hogy az ÁISH elnökhelyettese is. Tiszteletben tartom a kérését, ezért hadd kérdezzem meg öntől, mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkárától a következőket. Tudomásom szerint a magyar súlyemelők 1986-­os és 1987-es pozitív vizsgálati eredményeit megkapta ön is. Mit tett ezután?

DR. AJÁN Hadd kérdezzem meg, hogy érti, hogy megkaptam ezeket az eredményeket?

RIPORTER Úgy, hogy írásban jelentették önnek.

DR. AJÁN Kicsoda?

RIPORTER A Sportkórházból a kutatólaboratórium vezetője, dr. Pucsok József.

DR. AJÁN Itt valami tévedés van. Azt hiszem ilyen szempontból ismerni kell a magyar sportszervezet belső hierarchiáját. Van­nak az illetékes sportági szakszövetségek, és van az Állami Ifjúsági és Sporthivatal, mely ilyen szempontból a magyar sportági szakszövetségekkel is foglalkozik. Amilyen mérték­ben erre az ügyrend és az ÁISH szabályzata lehetőséget ad, olyan mértékben irányítja a szövetségek tevékenységét és munkáját. Mi kizárólag a nemzetközi oldalról foglalkozunk a kérdésekkel. Tehát én a magyar súlyemelők szövetségi dolgai­val nem foglalkozom. Ennek megvannak a belső szabályai. Na, ez a bevezető egy kicsit hosszú, de el kell mondanom, hogy csak a nemzetközi szövetség oldaláról tudok nyilatkozni. És akkor most a kérdésére a válasz: 1986-ban és 1987-ben én nem kaptam semmiféle jelentést a laboratóriumtól, mivel a doppinglaboratórium nem hozzám tartozik.        .

RIPORTER Tehát ön nem kapott semmit?

DR. AJÁN Nem kaptam.

RIPORTER Tudott-e - mondjuk magánemberként, vagy nem mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkára - a magyar doppingügyekről? Hiszen az elmúlt években voltak pozitív esetek.

DR. AJÁN Erre azt tudom mondani, hogy nem. Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy én ezekben a kérdésekben nem vagyok benne. Ezek a kérdések nem hozzám tartoznak.

RIPORTER Akkor másként kérdezem. Mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkára, hogyan látja a magyar doppingügyet?

DR. AJ ÁN Mindenféleképpen nagyon komoly kérdésként kell kezelni. De azt hiszem, az sem fogadható el, hogy egy ország lehajtott fejjel járjon két pozitív eset miatt.

RIPORTER Ön, mint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtit­kára, nemrég egy nemzetközi sajtóértekezleten elmondta, hogy három csoportba lehet sorolni az országokat. Azt mond­ta, hogy az első csoportba tartozó országok - ezek a skandináv államok, Kanada és az Egyesült Államok - rendkívül követ­kezetesen harcolnak mindenfajta ajzószer ellen, ám mindhiá­ba. A második csoportba tartoznak azok az országok, amelyek szólamokban fellépnek ugyan a dopping ellen, de hallgatólago­san tudomásul veszik az alkalmazását. És végül jönnek a harmadik csoport országai, ahol központilag, szervezetten doppingolják a versenyzőket. Orvosok dolgozzák ki a gyógy­szerezés legújabb módszereit. Ön Magyarországot melyik csoportba sorolná? Mert a sajtóértekezleten ezt nem említette.

Dr. Aján TamásDR. AJÁN Kérem szépen, egyértelműen - és ezt nem a hivata­lom mondatja velem - Magyarországot az első csoportba sorolom. Tehát megismétlem, hogy egyértelműen, mindenki számára világos legyen: azon országok közé, ahol nagyon erős dopping ellenes harc folyik. Ezt a tavalyi évben az Állami Ifjúsági és Sporthivatal elnöke nemzetközi fórumokon be is jelentette. Sajnos vannak bizonyos gátló tényezők. Ugyanis nem rendelkezünk olyan technikai felszereléssel, nem rendel­kezünk olyan, a doppingvizsgálatokhoz alkalmas, nemzetközi­leg akkreditálható laboratóriummal, amely egyértelművé tenné azt, hogy igen magas szinten, nagyon megfontoltan harcoljunk a dopping ellen. Ezen kívül nincs meg még az a dopping-jogszabályunk, amelyet szeretnénk kiadni. A harma­dik dolog, amiért nem mondtam Magyarországot az első csoportba az az, hogy ez egy nemzetközi tájékoztató volt, és szerettem volna elkerülni, hogy mint magyar nyilatkozzam ebben a kérdésben. A két sportoló ügyét nem lehet nemzeti tragédiaként felfogni. Viszont kell vele foglalkozni, mert ha periférikusan kezelünk is egy dopping dolgot, azt hiszem, mégiscsak hozzátartozik ahhoz, amit ma úgy mondunk, hogy közéleti tisztaság. Mert valahol az élsportolóink közéleti személyiségek, és a sportolók tisztaságával is foglalkozni kell.

RIPORTER Mi a véleménye arról, hogy az orvosok és a vezetők is tudtak a pozitív doppingeredményekről és nem léptek semmit?

DR. AJÁN Én azt tudom mondani, hogy ebben azokat az orvosokat és vezetőket kell megkérdezni, akik ebben a kérdés­ben az információt megkapták.

RIPORTER De én az ön véleményére lennék kíváncsi.

DR. AJÁN Én nagyon egyértelműen azt mondom, hogy ezt föl kellett volna tárni, nem lett volna szabad elhallgatni. Azt hiszem, hogy hibát követtek el mindazok, akik a pozitív esetekről tudtak, de nem terjesztették olyan fórumok elé, ahol változtatásokat lehetett volna elérni.

RIPORTER Úgy tudom, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövet­ség a Sportkórházban végeztetett el doppingvizsgálatokat.

DR. AJÁN Igen. Elsősorban a Magyarországon rendezett verse­nyek vizsgálatainak egy részét végeztettük itt el. Azon kívül alkalmanként a környező országokból is hoztunk vizsgálati anyagokat. De 1987 elejétől már nem hozunk.

RIPORTER Ezekért a vizsgálatokért fizettek a Sportkórházban?

DR. AJÁN Hadd mondjam el, hogy nem közvetlenül fizettünk. Úgy próbáltuk kompenzálni a laboratórium munkáját, hogy a Sportkórház laboratóriumi stábját alkalmanként kiküldtük olyan laboratóriumi továbbképzésre, amelynek a költségét a nemzetközi szövetség átvállalta. Erre egyébként nem lett volna meg a költséglehetősége a labornak. Azt hiszem, hogy ez nagyon korrekt dolog volt. Mi hozzájárultunk, hogy ők a nemzetközi laboratóriumok színvonalához mérten állandóan felkészülten dolgozhassanak.

Ambrus LászlóKíváncsi lettem volna, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkára, Hegedűs Miklós miért nem mondott le. Felhívtam telefo­non, hogy szeretnék vele riportot készíteni. Ő nemet mondott. Ezek után megkerestem Ambrus Lászlót, a Magyar Súlyemelő Szövetség vezető edzőjét. Ő annak ellenére vállalta a beszélgetést, hogy elmondása szerint "fentről" szóltak neki, ne találkozzon velem.

RIPORTER Véleményem szerint a sportolók nem tudnak egye­dül doppingolni, csak orvosi és vezetői segítséggel. Mi erről a véleménye?

AMBRUS Hadd javítsam ki a dopping szót. Megsegítő szerről van szó a két versenyzőnél. A dopping más fogalom. Én úgy tudom, hogy a súlyemelésben, a nehézatlétikában dopping­szert nem használnak. Ez egy megsegítő szer, amihez bárki bárhol hozzájuthat. Hiába mondták, hogy ez ilyen költséges, meg olyan költséges, hozzá lehet jutni. Ha valaki be akar szerezni valamit, akkor meg tudja venni. Ehhez nem kell orvos, edző vagy vezető segítsége.

RIPORTER Ön szerint a Stanozolol segítőszer, vagy dopping­szer?

AMBRUS Elvileg gyógyszer, de a munkát segíti. A fehérjét építjük be. Tehát tulajdonképpen megsegítő szer.

RIPORTER Hogyan tudnék én ma Magyarországon Stanozololt szerezni?

AMBRUS Tegnapelőtt hallottam valahol - nem akarom ma­gamra haragítani a bodysokat -, hogy vannak klubok, ahol négyezer-egynéhányszáz forintért beszerezhető egy kúra.

RIPORTER Szerintem önnek is benne kellett lennie ebben a doppingügyben.

AMBRUS Cinkos voltam a versenyzőkkel? Így van a kérdés?

RIPORTER Én úgy érzem, hogy igen.

AMBRUS Nem. Én meg úgy mondom, hogy nem voltam cinkos. Több esetben hangoztattam - most ne mondjam, hogy erre magasabb beosztású vezetők a tanúim - többször kihangsú­lyoztam, hogy ez olimpia, és semmiféle olyan szert nem lehet alkalmazni, ami tiltott listán van. Akkor konkrétan ki lett jelentve, hogy az olimpiára készülünk és semmiféle megsegítő ­szert"nem lehet használni.

RIPORTER Előtte ez nem volt egyértelmű?

AMBRUS Nem.

RIPORTER És akkor kijelentette ki?

AMBRUS  Én. Év közben többször is összehívtam őket, és mindenkit figyelmeztettem, nehogy valamihez is hozzányúlja­nak. Mert ez nagyon komoly dolog. Nyolc éve készülünk az olimpiára. Nem szabad, hogy ilyen történjen.

RIPORTER Szerintem ez nem jelent semmit, mert rengeteg szép nyilatkozat hangzott el már. Annus, a békéscsabai labdarúgók egyik vezetője - aki többször is kikelt a bundák ellen - éppen most a rendőrség foglya.

AMBRUS Valóban nem jelent semmit. De én még mindig azt tudom mondani, hogy nem segédkeztem ebben. Ugyanakkor a versenyzőt sem ítélem el. Most is azt mondom, hogy Szanyi Andor esetében valami nem volt korrekt.

RIPORTER És Csengeri ügyében?

AMBRUS Hadd beszéljek csak Szanyi Andorról, mert őt úgy szeretem, mint a fiamat. Csengerit nem ismerem.

RIPORTER Mi történhetett vele?

csovek2AMBRUS A vizsgálat az olimpiai faluban nagyon korrektül és igen szigorúan történt. De az utána lévő eljárást nem tartom korrektnak. Ez egy' neszeszer táska volt, amiben volt egy műanyag kis bizgentyű - nem tudom másként megfogalmazni -, egy U alakú' valami. Szerintem azt két tűvel ki lehet nyitni és a vizeletet ki lehet cserélni. Hozzáteszem, hogy nem rágalmazok senkit. De megkérdőjelezem a dolog korrektsé­gét.

RIPORTER Tehát ráfogja a vizsgálatra?

AMBRUS Én csak azt mondom, hogy nekem ez a véleményem. Borzalmas volt, amikor megtudtam. Még a mai napig is megborzongok és remélem, hogy fölébredek. Még mindig álomnak hat, hogy Szanyi Andor ilyen helyzetbe került. Sajnos ez az újságíróknak jó sztori. Nem vagyok kárörvendő és nem ítélek el senkit, de a labdarúgók bundaügye talán egy kicsit eltereli a figyelmet rólunk. Én úgy tudom, hogy a bolgárok nem csináltak ilyen nagy ügyet az egészből.

RIPORTER Dr. Bártfai Ede önt rendszeresen tájékoztatta, hogy melyik súlyemelőnél találtak doppingszert. Kik voltak ezek?

AMBRUS Nevet nem mondok.

RIPORTER Miért?

AMBRUS Mert nincs a hatáskörömben. Én szankciót is alkal­maztam. Elvontam a kalóriapénzt.

RIPORTER Kitől?

AMBRUS (nevetve) Mondom, hogy nem mondok neveket. El­képzelhető, hogy jön majd olyan időszak, amikor erről be­szélni lehet vagy beszélni kell. Egyszer volt csak tudomásom arról, hogy ilyen előfordult. Most itt nem akarok belepiszkálni dolgokba, de én soha nem bíztam a doppinglaborban.

RIPORTER Mennyi ideig volt ön szövetségi kapitány?

AMBRUS Két évig.

RIPORTER Ezalatt mindössze egyetlen egy pozitívesetről hallott?

AMBRUS Igen.

RIPORTER Hát idén huszonhárom volt. Erről nem tudott?

AMBRUS Nem. Én nem akarom védeni a súlyemelőket, nem akarok megbántani senkit, de tudtommal az egész világon elharapózott a megsegítő szerek alkalmazása. Azt a fantaszti­kus munkát, amit rákényszerítenek a versenyzőkre, nem tudják megsegítés nélkül elvégezni.

hodori3RIPORTER Jó néhány résztvevővel már beszélgettem. Ezek alapján úgy érzem, hogy mindenki többet tud, mint amennyit mond. Nagyon sokan a homokba dugják a fejüket.

AMBRUS Sok strucc dugja a fejét a homokba. Elképzelhető, hogy alul tudnak beszélgetni.

RIPORTER Ebben az esetben ki a strucc, kik a struccok?

AMBRUS Hadd ne nyilatkozzak erről. Mindenki fogja tudni, aki esetleg olvassa ezt a riportot, hogy hol van a feje.

RIPORTER Az érintettek, vagy a hallgatók?

AMBRUS A hallgató érintettek.